Ερευνητικός Σχεδιασμός
Ο τύπος της μελέτης που επιλέχθηκε είναι μη πειραματικός, περιγραφικός με χαρακτήρα επισκόπησης και συγχρονικό σχεδιασμό. Ο συγκεκριμένος τύπος μελέτης θεωρείται κατάλληλος για την ανεύρεση στάσεων, αντιλήψεων ή πεποιθήσεων για τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας. Η περιγραφική μελέτη ή αλλιώς μελέτη συσχέτισης, σχεδιάζεται με σκοπό την απόκτηση πληροφοριών από πληθυσμούς, οι οποίες αφορούν στην επικράτηση (επιπολασμός-prevalence), στην κατανομή (distribution) και στη συσχέτιση (interrelation) μεταβλητών εντός αυτών των πληθυσμών. Αυτός ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε μελέτη στην οποία ο ερευνητής συλλέγει δεδομένα με σκοπό τη διερεύνηση χαρακτηριστικών, γνώσεων, απόψεων, στάσεων και αξιών. Η συγχρονική περιγραφική μελέτη μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα κατάλληλη για να περιγράψει σχέσεις μεταξύ μεταβλητών σε μια ορισμένη στιγμή, προσδίδοντας αδρά την εικόνα του φαινομένου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Χρονοδιάγραμμα Μελέτης
Μήνες 1-5 Σχεδιασμός και έγκριση του πρωτοκόλλου έρευνας. Βιβλιογραφική ανασκόπηση του θέματος και ανάπτυξη του ερωτηματολογίου που θα χρησιμοποιηθεί. Πιλοτική μελέτη και στάθμιση του ερωτηματολογίου. Τελειοποίηση του ερωτηματολογίου.
Μήνες 6-10 Συγγραφή γενικού μέρους. Λήψη γραπτής άδειας για την διεξαγωγή της μελέτης στις δομές ατόμων με προβλήματα όρασης. Ορισμός ημερομηνιών για τις επισκέψεις των ερευνητριών στις δομές. Συλλογή ερωτηματολογίων, κωδικοποίηση.
Μήνες 10-12 Στατιστική ανάλυση των δεδομένων. Συγγραφή μελέτης.
Δείγμα Μελέτης
Το δείγμα αποτέλεσαν δομές (σύλλογοι, σύνδεσμοι, ενώσεις, σωματεία, κέντρα εκπαιδεύσεως, ομοσπονδίες) ατόμων με παθήσεις της λειτουργίας όρασης στην Ελλάδα και ορίσθηκε με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας (δείγμα ευκολίας). Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται στις 30 γυναίκες, ηλικίας από 32 ετών έως 74 ετών, οι οποίες ήταν όλες μέλη στις δομές αυτές. Οι γυναίκες του δείγματος ήταν έγκυες ή μητέρες με σοβαρά προβλήματα όρασης και προσεγγίσθηκαν στις δομές ατόμων με προβλήματα όρασης, όπου ήταν και ο χώρος διεξαγωγής της έρευνας. Η ενημέρωση και η προσέγγιση των ατόμων γινόταν αρχικά σε ομαδικό επίπεδο στο πλαίσιο των μαθημάτων (πληροφορικής, εικαστικών, μουσικής, θεάτρου κ.ά.) που είχαν οι γυναίκες στις δομές αυτές και στη συνέχεια σε ατομικό επίπεδο κατά τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων.
Κριτήρια Αποκλεισμού
Από τη μελέτη αποκλείστηκαν:
- Οι γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 18 ετών και μεγαλύτερης των 75 ετών.
- Οι γυναίκες που δεν δέχθηκαν να συμμετάσχουν στη μελέτη και δεν υπέγραψαν τα έντυπα σύμφωνα με τις αρχές βιοηθικής και τις αρχές τήρησης απορρήτου και διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων καθώς και όσες δεν τα υπέγραψαν επί παρουσία τουλάχιστον ενός μάρτυρα.
- Οι γυναίκες που δεν γνώριζαν την ύπαρξη των μαθημάτων ψυχοσωματικής και δεν δέχτηκαν να ενημερωθούν για αυτά από τους ερευνητές.
- Οι πρωτοτόκες γυναίκες που το πρόβλημα όρασής τους εμφανίστηκε με το πέρας της κύησης.
- Οι πολύτοκες γυναίκες που το πρόβλημα όρασής τους εμφανίστηκε με το πέρας της τελευταίας κύησης.
- Οι γυναίκες με ελαφριά δυσλειτουργία όρασης.