ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

26ο τεύχος τού περιοδικού «Θέματα Αναπηρίας»: editorial

Φεβ 2, 2012 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Θέματα Αναπηρίας

Στο πλαίσιο της φετινής 3ης Δεκέμβρη Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, η Διακήρυξη του αναπηρικού κινήματος με τίτλο «Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ» παρουσιάζει την τραγική θέση στην οποία έχουμε περιέλθει εξαιτίας της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης και το αίτημα για θωράκιση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων προστασίας.

Στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, θα έπρεπε να λαμβάνει μέτρα και πολιτικές εισοδηματικής και κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι ο εν’ λόγω Κανονισμός χρησιμοποιείται ως ένα ακόμη εργαλείο μείωσης κοινωνικών παροχών, με απώτερο στόχο τη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών του τομέα υγείας.

Στο τεύχος αυτό έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τη συνέντευξη του καθηγητή Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης Γεράσιμου Κουζέλη, με θέμα ανθρώπινα δικαιώματα και άτομα με αναπηρία, ο οποίος δηλώνει ότι «είναι σαφές ότι τα δικαιώματα παραμένουν απλώς «κενά γράμματα» όταν δεν εξασφαλίζονται οι όροι άσκησής τους – κι αυτό είναι, ειδικά στην Ελλάδα, το συνηθέστερο πρόβλημα.».

Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία τέθηκαν στο επίκεντρο και του 3ου Συνεδρίου του Economist για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν θέματα απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης εν μέσω κρίσης, ο ρόλος του «Καλλικράτη» και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ευκαιρίες μέσα από τις νέες τεχνολογίες, η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες.

Επίσης, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία τέθηκαν και στο τραπέζι της 1ης Συνάντησης Κορυφής του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος με τους Χ. Μπαρόζο, Γ. Μπούζεκ & Χ. Βαν Ρομπάι, η οποία αφορούσε στο πως θα βελτιωθεί η ζωή των 80 εκατομμυρίων ευρωπαίων με αναπηρία και πως θα διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και η ελεύθερη διακίνηση τους.

Τέλος, στο αφιέρωμα του τεύχους αυτού παρουσιάζεται το έργο «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία» που υλοποιεί η Ε.Σ.Α.μεΑ. στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Στο πλαίσιο του έργου αυτού περιλαμβάνονται δράσεις ενδυνάμωσης και υποστήριξης του κινήματος των ατόμων με ψυχική αναπηρία. Η ενδυνάμωση των ατόμων με ψυχική αναπηρία σημαίνει μεταβίβαση ισχύος, δικαιοδοσία και αποτελεσματική παρέμβαση ή, με διαφορετικά λόγια, ενίσχυση της αυτονομίας.

Καλή ανάγνωση.

Ιωάννης Βαρδακαστάνης
Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο